Het nieuws dichterbij

Verplichte opleiding voor werken met PUR.

Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met PUR werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd.

In PUR-schuim zitten di isocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere allergieën kunnen veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 23 augustus 2023 verboden om met producten te werken die di isocyanaten bevatten zonder daar een speciale training voor gevolgd te hebben. Je kunt dit nu ook al terugvinden op het etiket van de producten die het betreffen. Naast de bekende PUR-schuimbusjes kan het ook gaan om lijmen en lakken die di isocyanaten bevatten. En natuurlijk het tweecomponenten PUR-schuim dat gebruikt wordt bij de na-isolatie van kruipruimtes, etc.

De producenten van producten waarvoor de opleidingseis gaat gelden, zijn verantwoordelijk gesteld voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Je kunt daarom het beste contact opnemen met je leverancier* om samen in te schatten wat de impact is voor jouw bedrijf en hoe je aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen. Zeker is dat:

  • de opleiding met goed gevolg moet worden afgelegd om met di isocyanaten te mogen blijven werken;
  • de werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en;
  • de opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid of op website van de verenigde producenten. Vanzelfsprekend kun je je eigen leveranciers* voor meer informatie benaderen.

Via de website van de Rijksoverheid open je de volgende link: https://www.safeusediisocyanates.eu/nl/.

Hier bestel je vouchers á € 5,-- per stuk. Met deze vouchercode doen de medewerkers de training en na het goed afronden van de quiz ontvangen ze een certificaat dat 5 jaar geldig is.

De training ziet er als volgt uit:

048 Professionele toepassing van kleef- en afdichtmiddelen / Kleine verpakkingen bij omgevingstemperatuur

Trainingsprogramma - duur ca. 30 minuten

In deze training (zelfstudie programma) leren we de volgende onderwerpen: Module 1 - 048 Professionele toepassing van kleef- en afdichtmiddelen / Kleine verpakkingen bij omgevingstemperatuur

  • Inleiding
  • Wat zijn di isocyanaten
  • Hoe overgevoeligheid kan ontstaan
  • Persoonlijke gezondheid
  • Noodmaatregelen Gedragsbeveiliging
  • Nationale codes

Dit programma wordt afgesloten met een quiz. Nadat u de module heeft bekeken en geslaagd bent voor de quiz, ontvangt u een certificaat dat u als PDF kan downloaden en uitprinten.

Opmerking: Zorg ervoor dat u de module volledig bekijkt om toegang te krijgen tot de quiz.

Contactgegevens

Noordelijke Vereniging
Burgerlijke & Utiliteitsbouw

Brink 2
9411 KR Beilen

Postbus 115
9410 AC Beilen

info@nvbu.nl
Telefoon 0522 470339

Leden login

© Copyright (2018) NVBU, Beilen