Rook Bouw uit Vollenhove bouwde twee betonnen stralingsbunkers voor de afdeling radiotherapie van het Zwolse Isala Ziekenhuis.
Voor directeur Jacko Rook was het een uitgelezen kans om zijn eigen kennis als constructeur in te zetten. “Het is jammer dat je betonwerk bij oplevering vaak niet meer ziet, want het is enorm uitdagend.”
Bestralingsbunkers
Rook Bouw bouwde in 2021 ook al een bunker op het terrein van het Zwolse ziekenhuis voor een zogeheten Gamma Knife. Een innovatief bestralingsapparaat voor de behandeling van hersentumoren . “Het Isala Ziekenhuis is een van de drie ziekenhuizen in Nederland met zo’n apparaat.
De bunker die we daarvoor gebouwd hebben, heeft betonnen wanden van 50 centimeter dik. Die wanden moeten de omgeving beschermen tegen de hoogenergetische straling die vrijkomt bij bestralingsbehandelingen. Het ontwerp en de constructie van die eerste bunker was relatief eenvoudig vergeleken met de constructie van de twee nieuwe bunkers”, zegt Jacko Rook.
Uitdagingen in het werk
Voor het ontwerp en de constructie van de bunkers werkte Rook nauw samen met onder meer de constructeurs van Royal HaskoningDHV en A&E van BAM.
“Door voorafgaand aan en tijdens de bouwfase betrokken te zijn bij de engineering kunnen wij onze waarde als specialist waarmaken.
Het meedenken in de engineering bleek ook noodzakelijk toen de uiteindelijke nieuwe MR-Linac was besteld. Tijdens het ontwerp en de bouw was uitgegaan van vaststaande maatvoeringen en de positie van het nieuwe bestralingsapparaat. Rook: “Nadat de machine aangeschaft was, bleek dat er toch niet voldoende ruimte was om rondom het apparaat te werken. Daarom moest er een uitsparing in de wand gemaakt worden. Om de bescherming van de wand alsnog op niveau te houden, hebben we een stalen doos van 7 cm ingebouwd.”
Inmiddels zijn de bunkers opgeleverd en kijkt Rook trots terug op het project. “Het meeste betonwerk zit ondergronds. Dat is jammer, want het is vaak enorm uitdagend”, zegt de ondernemer, die meteen toevoegt ook trots te zijn op alles wat Rook Bouw bovengronds bouwt. “Zoals de stralingsbunkers in Zwolle, maar ook de woningen die we bouwen. We staan vooral bekend als betonspecialist, maar zijn van origine een normaal aannemersbedrijf. Niet voor niets is onze slogan ‘maker van woon- en werkplezier.”
Ondernemerskennis
Jacko nam, samen met zijn vrouw Aline, in maart 2022 officieel het door zijn ouders opgerichte bouwbedrijf over. “Daarmee kwam een einde aan het overnametraject dat we in 2013 zijn gestart. Een periode waarop ik met een heel goed gevoel terugkijk omdat ik veel vrijheid van mijn ouders kreeg. Ik mocht mijn eigen besluiten nemen en kreeg veel verantwoordelijkheid.”
In die periode behaalde Jacko de in zijn ogen noodzakelijke aannemerspapieren. “Ik wilde het bedrijf overnemen, maar alleen met de juiste papieren op zak.
Met mijn opleiding Bouwkunde had ik niet de ondernemerskennis die nodig is om een bedrijf te runnen, die heb ik alsnog bij KOB opgedaan.”
Specialisatie door opdrachten
Geuje Rook begon in 1982 als aannemer. Bouwbedrijf G. Rook had al snel veel veehouders als klant waarvoor hij onder meer mestkelders bouwde. “Toen steeds meer andere mkb-aannemers die – net als mijn vader – aangesloten waren bij de NVBU hem vroegen hun betonwerk ook te doen, ontstond de specialisatie eigenlijk vanzelf.”
De eerste achttien jaar werkte Rook vanuit het ouderlijk huis aan de Leeuwte in Sint Jansklooster, maar in 2000 kwam een bedrijfspand aan de Industrieweg in Vollenhove beschikbaar. “Toen is het bedrijf verhuisd van de boerderij naar de plek waar we nu gevestigd zijn. Het terrein is groot en we kunnen hier nog steeds goed uit de voeten”, zegt Rook, die in 2021 het vastgoed van zijn ouders overnam. “Het kantoorgedeelte was erg gedateerd dus dat hebben we gesloopt en vervolgens hebben we in ijltempo een nieuw kantoorpand gebouwd. Dat gebouw hebben we in maart 2022 feestelijk in gebruik genomen. Toen heeft mijn vader ook officieel afscheid genomen en vierden we ons 40-jarig bestaan.”
Nieuwe naam en uitbreiding
In de jaren daarvoor had de jonge ondernemer de bedrijfsnaam veranderd in Rook Bouw. “Bouwbedrijf G. Rook was van mijn vader met zijn initiaal.
Ik vond het tijd voor een nieuwe uitstraling met ook een nieuw logo. Dat past ook bij een volgende generatie binnen een bedrijf, vind ik.”
Ook het personeelsbestand groeide in die jaren. Zo nam Rook Bouw in 2018 de activiteiten over van een overbuurman die stopte met zijn bedrijfsactiviteiten. “Toen kregen we er ineens vijf nieuwe medewerkers bij. Goede vakmannen, die we graag toevoegden aan ons team.” Momenteel telt Rook Bouw 28 medewerkers. “Ongeveer de helft daarvan doet vooral betonwerk, de andere helft werkt aan onze projecten in de woningbouw en utiliteit.”
Lees het volledige artikel (bron): Tot twee meter dikke betonwanden | BouwBelang